Kolloidalt silver: applikation, dosering och biverkningar av silvervatten i korthet

Kolloidalt silver, fortfarande populärt "Silvervatten" kallas, annonseras som ett universalmedel och högt värderat inom alternativ medicin för dess antibakteriella egenskaper. Men andra medicinska egenskaper tillskrivs det också: Det sägs hjälpa mot förkylning och inflammation i luftvägarna och lindra symtom som halsont. Extern användning som ett botemedel mot hudsjukdomar som neurodermatit speglas också. Men vad ligger egentligen bakom sådana påståenden? Vi tittar närmare på frågan och kontrollerar om universalmedlet verkligen gör vad det lovar och om dess effekt verkligen har bevisats vetenskapligt. Vi förklarar också vilka applikationer som kolloidalt silver verkligen erbjuder, hur det doseras och vilka biverkningar det finns.

Kolloidalt silver tillverkades först i början av 1900 -talet

Förvara kolloidalt silver i flaskor och använd det som ett homeopatisk medel

Redan i början av 1900 -talet användes silvervatten på liknande sätt som ett antibiotikum för att bekämpa infektioner, för att behandla nedskärningar och som ett desinfektionsmedel på sjukhus. Efter att andra läkemedel utvecklades på 1950 -talet glömdes kolloidalt silver. Då var tillverkningskostnaderna för höga, tillverkningsprocessen var för problematisk. Då kunde kemisterna inte garantera slutproduktens kvalitet. Det faktum att dess effektivitet inte kunde bevisas med medicinska test talade också mot dess vidare användning.

40 år senare upplevde dock alternativ medicin ett uppsving och silvervatten blev populärt igen. För vissa självutnämnda läkare anses kolloidalt silver vara ett naturligt substitut för antibiotika. Ur medicinsk synvinkel är det inte ett antibiotikum eftersom det har en annan effekt och sammansättning. Silvervattnet har dock antimikrobiella egenskaper när det används externt och kan förhindra spridning av skadliga mikroorganismer som bakterier eller svampar i kroppen. Vid denna tidpunkt finns det inga tydliga testresultat med avseende på dess interna användning.

Vad är kolloidalt silver och hur tillverkas det??

Kolloidalt silver tillverkat genom elektrolys

Kolloidalt silver används främst för att beskriva spridningen av fina silverpartiklar i vatten. Partiklarna kallas fortfarande för nanosilver eftersom de är mellan 1 och 10 nanometer stora. I teknisk jargong är dessa dispersioner fortfarande kända som silversol. Det speciella med dessa dispersioner är att de inte innehåller några mineraler, utan bara består av silveratomer.

Numera är kolloidalt silver tillverkat av rent silver och destillerat vatten. Industriellt produceras silvervattnet i laboratorier genom kemisk reduktion av silversalter. Denna process har dock höga tekniska krav och är ganska tidskrävande. Elektrolys erbjuder ett alternativ till detta. Detta skapar en högkvalitativ och standardiserad slutprodukt. Valfritt kan silverpartiklarna också mals mekaniskt i de så kallade kolloidkvarnarna. Därefter blandas de fina partiklarna med vatten.

Kvaliteten på lösningen kan kännas igen av följande kriterier:

  • Dispersionen har en något gulaktig färg.
  • Ingen flockning kan ses i lösningen. Om det ser fläckigt ut är det ett tecken på att spridningen har utsatts för starkt solljus eller lagrats på en varm plats.
  • Silvervattnet är förpackat i ljustäta flaskor och har en etikett med all viktig information om hållbarhet, lagring etc. stå.

En produktion i dina egna fyra väggar är utesluten. För att få rätt lösning är en svår uppgift som bara erfarna kemister borde vara oroliga för.

Kolloidal silvereffekt: Är silvervatten verkligen ett naturligt antibiotikum?

Kolloidal silvereffekt på halsont och neurodermatit

Antibiotikaresistenta bakterier ökar just nu. Inte konstigt att forskare intensivt letar efter nya läkemedel som potentiellt kan erbjuda ett alternativ vid behandling av patienter. Det är för närvarande tveksamt om kolloidalt silver också kan ersätta antibiotika. Dess antiseptiska effekt när den används externt har redan bevisats av flera studier, men huruvida det kolloidala silvervattnet också har en liknande effekt på kroppen när det används internt är fortfarande oklart. Vilka risker patienten tar och vilka biverkningar en behandling med kolloidalt silver kan ha måste också undersökas ytterligare.

Kolloidalt silver kan hämma multiplikationen av virus, bakterier och svampar, eftersom de fina silverpartiklarna kan tränga in i mikroorganismerna och blockera ett enzym som är ansvarigt för att få syre. Detta förstör näringstillförseln för de aeroba patogenerna och hindrar dem från att multiplicera i enlighet därmed. Eftersom ämnesomsättningen hos de encelliga organismerna inte kan fungera ordentligt, dör de gradvis.

Kolloidalt silverapplikation: Interna och externa applikationsalternativ i korthet

Silvervattenapplikation och homeopatisk effekt mot halsont

Kolloidalt silvervatten rekommenderas särskilt för extern användning, främst för att dess effektivitet har bevisats vetenskapligt. Vi ger dig också en översikt över andra möjliga applikationer som vissa homeopater listar på sina informationsportaler.

Kolloidalt silver Användning: Ta internt mot halsont och förkylningssymtom

Kolloidalt silver framställs ofta som ett botemedel mot förkylningar och luftvägsinfektioner. Vissa homeopater i USA rekommenderar inandning av silvervatten för följande symtom:

  • Halsont från halsont eller halsinfektion
  • Rinnande näsa och inflammation i näsan
  • Vissa typer av hosta

Effekten av preparat med silvervatten och själva silvervattnet har ännu inte bevisats medicinskt. Biverkningarna är inte heller listade ännu. Vi avråder därför från intern användning. Istället bör varje patient först söka råd från sin husläkare. För bara han kan korrekt bedöma vad som verkligen kan hjälpa. Allvarliga tillstånd som bronkit och lunginflammation behandlas med andra läkemedel.

Kollodiales Silberwasser -applikation: Behandla yttre hudsjukdomar som neurodermatit och psoriasis

Användning av silvervatten för atopisk dermatit Instruktioner

Atopisk dermatit är en kronisk sjukdom som kännetecknas av utslag på huden. De drabbade områdena, vanligtvis lederna, armbågarna, knäryggen och händer och fötter kliar. De första symptomen uppträder i barndomen. För att förbättra hudfärgen behandlas eksemet med speciella krämer. Endast i mycket sällsynta fall är det nödvändigt att ta medicin. Här kan kolloidalt silvervatten utveckla sin fulla effekt, eftersom silverpartiklarna effektivt kan hämma inflammation och påskynda läkning av de drabbade områdena.

Psoriasis är en autoimmun sjukdom med lätt identifierbara specifika symptom. Människor har stora röda fläckar på armbågarna, bakom öronen och på benen som är delvis täckta med fjäll. De drabbade delarna av kroppen behandlas med antiinflammatoriska krämer. Kolloidalt silver kan göra mycket eftersom det har en antibakteriell effekt. Detta kommer att hålla sjukdomen i schack och låta huden återhämta sig.

Kollodialt silvervatten används inte bara för att behandla hudsjukdomar, utan är också en aktiv ingrediens i många kosmetiska produkter. Krämer med silvervatten kan förfina porerna och säkerställa en jämn hy.

Kollodialt silvervatten Tillämpning: Andra möjliga användningsområden

Kolloidalt silver applicering på sår främjar snabb läkning

Kolloidalt silvervatten används också för att lindra olika sjukdomar. Det används för att behandla allergiska reaktioner med utslag, herpes och vårtor. Dessutom sägs att silverlösningen stärker immunsystemet, avgiftar kroppen och läker inflammation i munnen. Den positiva effekten som tillskrivs behandling med silvervatten har dock ännu inte bevisats. Det finns också otillräcklig information om de biverkningar som kan uppstå vid behandling med kolloidalt silver.

En ny möjlig applicering av silvervatten gjorde rubriker för flera månader sedan. Detta är en ny studie utförd av forskare vid den biologiska avdelningen vid University of Nuevo León, Mexiko. Som en del av studien försökte forskarna behandla bröstcancerceller med kolloidalt silver. De upptäckte snabbt att silverlösningen hindrade cancercellerna från att föröka sig. De hoppas kunna utveckla preparat baserade på silvervatten som helt kan stoppa cancertillväxt. Men först skulle teamet vilja kontrollera om terapi med silvervatten också kan ha en negativ effekt på patienten. Det finns en risk att läkarna inte kan uppskatta rätt dos. En överdos kan få allvarliga konsekvenser, och läkemedlet kan till och med påskynda cancertillväxten.

Kolloidalt silver och initial försämring av symtomen efter användning

Silvervattenapplikation i krämer för behandling av neurodermatit

De som botar sina symtom med silvervatten kan förvänta sig en första försämring. Termen initial försämring är vanligtvis felaktigt associerad med biverkningarna. Men det är faktiskt inte sant, eftersom initial försämring förstås att innebära ytterligare symtom som utvecklas efter det första intaget eller den externa applikationen. När effekterna av det kolloidala silvret utvecklas helt börjar bakterierna, virusen eller svamparna dö och släpper ut toxiner i processen. Då är det ofta feber, ont i kroppen eller tarmproblem.

Kolloidalt silver: allt beror på dosen

Silvervatteneffekt och tips för användning och dosering

Som med alla lösningar, oavsett om de är kemiskt eller naturligt, spelar doseringen en avgörande roll för slutresultatet. I Tyskland är det inte tillåtet att sälja silvervattnet för internt bruk. Detta beror på att för närvarande de biverkningar som en behandling inte hade kunnat undersökas tillräckligt. Så det kan vara att biverkningarna av silverlösningen är så allvarliga och den positiva effekten är så liten i jämförelse att intag av kolloidalt silver inte är värt.

Av denna anledning finns endast preparat för extern användning tillgängliga på marknaden. Även här rekommenderas försiktighet, eftersom överdosering kan leda till missfärgning av huden. Det är därför de flesta tillverkare rekommenderar att du diskuterar dosen med din läkare. Han kan bäst bedöma hur läkemedlet doseras korrekt.

Kolloidalt silver: biverkningar av silvervatten

Det är bara möjligt att producera silvervatten kemiskt i stora laboratorier

Silver är en tungmetall som avsätts i organ som lever, njurar, mage och hud. Detta kan utlösa argyria. Med termen "Argyria" är en irreversibel missfärgning av huden som ett resultat av att man tar preparat med silvervatten. Därför avråder läkare från självläkning med silvervatten. Dessutom rapporterar de drabbade andra biverkningar som neurologiska störningar, klåda, huvudvärk och trötthet. Om silvervatten tas under långa perioder kan det till och med orsaka njurskada.

Biverkningarna av silvervatten ska inte underskattas. Även om läkaren har rekommenderat aktuell användning bör patienten vara extra noga med att han applicerar rätt mängd grädde på huden.

Det visade sig också att vissa patogener, särskilt bakterier, i likhet med antibiotika kan utveckla resistens mot silvervatten. Därför gäller tumregeln också här: Använd bara om det verkligen kan hjälpa och om det finns en indikation på det. Om läkaren ordinerar det, ska det verkligen användas vid den angivna dosen under den rekommenderade tiden.

Applicering av silvervatten: slutsats

Kolloidalt silver initial försämring och andra biverkningar en överblick

Det brukade vara ett universalmedel, nu ett kontroversiellt botemedel som kan åtfölja terapi med moderna läkemedel. När det används korrekt och ordinerats av en läkare kan silvervatten ha en positiv effekt på kroppen och påskynda läkningsprocessen. Kolloidalt silver ska endast appliceras på huden under korta perioder. Eftersom det ännu inte finns tillräckligt med studier som kan bevisa effekten av silvervatten när det används internt, rekommenderas det inte att ta det. Självläkning är också uteslutet, eftersom det alltid finns risk för läkemedelsförgiftning.

Krämer med silvervatten för behandling av neurodermatit kan visa sig vara ett viktigt substitut för konventionella läkemedel i framtiden. Den möjliga användningen av kolloidalt silver i kampen mot bröstcancer är också mycket lovande. Naturläkemedlet kan också hjälpa till med läkning av sår.

Till studien av forskare från biologiska fakulteten vid University of León, Mexiko