Marigold salva som hemmet-vad krämen används till & gör-det-själv recept

Den som värdesätter naturlig kosmetika och läkemedel ska inte klara sig inte från ringblommans salva och utrusta sitt medicinskåp med det direkt. Deras goda hudtolerans i kombination med många goda egenskaper gör dem till ett populärt botemedel mot olika hudproblem, men också för besvär med muskuloskeletala systemet. Vi förklarar för dig vad ringblommakrämen används till, vilken effekt den har och hur du kan göra ringblommansalva själv.

Marigold salva effekt

Marigold salva - effekt, användning och recept

Marigold (Calendula officinalis) innehåller viktiga ingredienser som kan ha underbara hälsoeffekter. Det är just dessa ingredienser som gör medicinalväxten så värdefull. Det som menas är de så kallade flavonoiderna, triterpensaponinerna och den eteriska oljan. De har inte bara en antiinflammatorisk effekt, de främjar också sårläkning samtidigt.

Marigold salva från Calendula officinalis är ett botemedel mot sår och hudproblem

Dessutom finns det antivirala, antibakteriella och antimikrobiella egenskaper, kombinerat med en fungicid effekt, vilket redan har bevisats genom många studier. Och som om det inte vore nog har den medicinska växten också ett positivt inflytande på vårt immunsystem. Så det är inte konstigt att ringblommansalvan används för många besvär.

Marigold salva – vad används den till?

Välj ekologiska ringblommor själv och torka dem eller använd dem färska till salvor

Du är säker på att fråga dig själv i vilka områden som ringblommans salva används. Först och främst är problem med huden, inklusive finnar, eksem, sår och andra. Med deras hjälp lindras inflammation. Därför är ringblomman i form av munsköljning också mycket lämplig för behandling av inflammation i slemhinnorna i halsen och munnen.

Använd färska eller torkade blommor till ringblommans salva

Solbränna, hemorrojder, åderbråck, stammar och blåmärken och även konjunktivit behandlas också ofta med det. Vi kommer nu att förklara hur vi exakt använder några av de vanligaste klagomålen:

Marigold salva effekt på ansiktet

Ansiktsvård med ringblomma salva - Ringeblume hjälper till med finnar, sår och ärr

För rynkor, finnar, akne och läppar: Marigoldkräm är lämplig för många hudproblem och förbättrar hy genom att minska inflammation och samtidigt främja blodcirkulationen. På detta sätt kan ärr även undvikas och behandlas.

Använd ringblomma grädde mot finnar, akne och pormaskar för en vacker hy

Marigold salva för finnar

De flesta produkter som faktiskt är avsedda för behandling av finnar och akne innehåller så kallade komedogena ämnen, som täpper till porerna eftersom de är feta. Det finns dock så få ämnen i calendula -salvan att risken för dem är låg. Speciellt när ringblommans salva är hemlagad är den idealisk för kampen mot hudfläckar, inklusive pormaskar.

Det rekommenderas för akne, men det har ännu inte bevisats om det verkligen hjälper. Om du lägger till fler antiinflammatoriska örter i en hemlagad grädde kan du förbättra effekten ännu mer. Tea tree olja, till exempel, är ett alternativ. Men eftersom det kan irritera huden bör du först testa den hemgjorda marigold tea tree oljesalvan på underarmen.

Läppvård med calendula -salva för spruckna och torra läppar

Marigold salva läppar

Särskilt på vintern lider du snabbt av torra och nariga läppar, som inte bara är fula utan också kan göra ont eftersom de hela tiden är i rörelse. Marigold salvor kan göra läpparna smidiga igen. DIY läppbalsam bör också appliceras regelbundet. Om du gör salvan själv är ett lämpligt bärarmaterial till exempel mjölkfett eller vaselin.

Behandla rynkor med ringblomma salva och uppnå slät hud

Marigold salva mot rynkor

Bra nyheter för alla som envist kämpar mot de ständigt ökande rynkorna är att calendulasalvan också har en utjämnande effekt. Samtidigt stärker och slappnar det av huden. Du kunde redan se framgången efter den första ansökan. I kampen mot rynkor är det bäst att använda salvan på natten. Applicera lite av det på de drabbade hudområdena och lägg dig ner så att mirakelsalvan kan fungera.

Varning: Salvan är fet och blir ofta gul. Skydd för örngott rekommenderas därför.

Sårläkning med ringblommig kräm och ärrbehandling

Sår läker snabbare och bättre om de krämas med ringblommig grädde

Calendula -salvan är särskilt populär med mer envisa sår som inte vill läka. Det hjälper också enkla skärsår och brännskador att läka, tack vare dess antiinflammatoriska och blodcirkulationsfrämjande egenskaper. Salvan appliceras helt enkelt på såret regelbundet.

Färska är dock ett undantag Tatueringar, även om de också är sår. Salvan bildar en för tjock film. Resultatet är att tatueringen kan bli mjuk och såret börjar blöta, vilket har en negativ effekt på sårläkning och i slutändan också på tatueringen. Det är därför inte tillrådligt att använda ringblomma salva för tatueringen och den efterföljande vården.

Det rekommenderas inte att applicera ringblomma salva på öppna sår, eftersom detta kan leda till rodnad och en brännande känsla i vissa fall. Speciellt allergiker bör absolut undvika att behandla öppna sår med grädden eller salvan.

Minska ärr med naturlig salva för smidig hud

Ärrbehandling

Om du vill behandla ärr med ringblommans salva tar du också ett bra beslut med det, eftersom det håller ärren smidig. Ärrtillväxt undviks. Och om du behandlar sår med en sådan salva redan från början (så snart de inte längre är öppna) kan du till och med förhindra bildandet av ärr direkt eller åtminstone kraftigt minska omfattningen.

Marigold salva för neurodermatit

Lindra neurodermatit med calendula salva mot inflammation och klåda

I sig är ringblomman i form av salvor och krämer perfekt för att läka sår orsakade av repor. Detta beror på att de förhindrar att de blir inflammerade, hämmar befintlig inflammation och därmed främjar sårläkning. Problemet är dock att många som lider av atopisk dermatit inte kan tolerera ringblomman och är allergiska mot den. Du bör testa detta i förväg. Om detta är fallet för dig kan arnica användas som ett alternativ, men dess effekt är inte riktigt lika effektiv.

Lindra hemorrojder med ringblomma salva

Behandla hemorrojder med calendula salva och lindra klåda

Hemorrojder är inte bara smärtsamma, utan åtföljs vanligtvis av klåda. Det är här calendula salva kan hjälpa, eftersom det lindrar den obehagliga klådan. Om du vill använda ringblommans salva på hemorrojder, applicera bara lite på det drabbade området. Du kan upprepa detta flera gånger om dagen.

Marigold salva i underlivet

Intimhygien med salva av guldblommor - behandla inflammation efter rakning och svampinfektioner

Både män och kvinnor kan dra nytta av ringblomman när det gäller att ta hand om det intima området. Men hur bidrar ringblommansalva till intimhygien? Å ena sidan kan essenser lugna känslig hud. Efter en rakning kan ringblommansalva hjälpa till med inflammation eller, om den appliceras omedelbart efter rakning, till och med förhindra att den utvecklas.

Eftersom ringblomman också har en fungicideffekt är den också underbart lämplig för att läka intima svampar. I detta fall rekommenderas dock inte salvan, utan ett höftbad berikat med blommorna. Du kan också få råd från din gynekolog.

Gör din egen calendula salva

DIY -salvor gjorda av äkta ringblommablommor som huskurer i medicinskåpet

Du kan köpa ringblomma salva färdig på apotek och apotek, men de flesta produkter innehåller andra ingredienser som inte alltid är fördelaktiga. Därför är det bättre att antingen ta en närmare titt på ingredienserna om du vill köpa ringblomma salva (apotekaren kan ge dig råd), eller rättare sagt att använda ett lämpligt guldfärssalva recept med blommor för att göra grädden själv. Men hur kan du göra ringblommansalva själv av torkade blommor? Är det verkligen så enkelt?

Om du vill göra ringblommansalva själv behöver du ett så kallat bärarmaterial. Du kan till exempel välja mellan kokosolja, vaselin, mjölkfett och bivax. Vi vill presentera några varianter och recept nedan.

Recept på hemlagad ringblomma salva med kokosfett eller kokosolja

Gör ringblomma salva själv med kokosolja

Du kan förbereda ringblommans salva med kokosolja eller fett, med ungefär samma mängd fett som torkade eller färska och krossade blommor. Hetta upp fettet på svag värme och tillsätt sedan blommorna i 10 minuter. Rör om då och då och sänk inte värmen för att undvika att steka blommorna. De ska bara kunna släppa ut sina oljor i det varma kokosfettet.

Lägg sedan grytan åt sidan för att vila i 24 timmar. Värm sedan upp fettet igen och sila sedan genom en ull- eller linneduk i en lämplig behållare och pressa ut blommorna. Denna salva har en hållbarhetstid på 12 månader så länge du förvarar den på en kall och mörk plats.

Alternativt kan du använda 200 g kokosolja och 2 nävar färska eller torkade blommor. Produktionsmetoden är då densamma.

Vaselin tillverkas på petroleum och är lämplig för hemgjorda salvor, men inte naturligt

Gör ringblomma salva själv med vaselin

Vaselin är också lämplig för beredning av en calendula salva. Men eftersom det inte är en naturprodukt och den tillverkas på petroleum är den mindre populär än de andra varianterna. Men det är också billigare. Om du vill samla färska blommor, se till att de inte har behandlats med bekämpningsmedel.

  • 2 paket vaselin
  • 2 nävar ringblommor

För att göra det, fortsätt exakt som i instruktionerna ovan med kokosolja.

Mjölkande fett eller ister som bärarmaterial i den hemgjorda salvan tillverkad av ringblomma

Gör ringblomma salva själv med mjölkfett

Mjölkfett är känt för att göra huden smidig. Alternativt kan ister också användas. Du kan göra ringblommans salva själv med dessa instruktioner:

  • 500 g mjölkfett
  • 2 dubbla händer ringblommor

Värm först mjölkfettet i en hög kastrull, tillsätt sedan blommorna och värm allt tills mjölkfettet skummar upp. Låt sedan det hela stå i 24 timmar, värm upp salvan och sila den genom en linneduk för att ta bort blommorna.

Bivax som bärarmaterial för naturliga och friska ringblomma salvor

Gör ringblomma salva själv med bivax

En salva kan till och med göras med naturligt bivax. Detta är dock inte lämpligt för pollenallergiker. Här är receptet på ringblomma salva med bivax:

  • 25 g bivax
  • 250 ml olivolja
  • 2 koppar ringblommor

Lägg olivoljan och blommorna i en kastrull och värm de två ingredienserna, men utan att oljan börjar koka. Så välj låg värme och värm blommorna i cirka 15 minuter. Sila nu blandningen genom en linneduk eller ulltrasa och värm sedan oljan igen, men denna gång med bivax. Fyll den färdiga salvan i kokta burkar, som du inte stänger förrän den har svalnat helt så att vatten inte samlas i burkarna på grund av ångan.

Marigoldkräm under graviditet, amning och med spädbarn

Under graviditeten lindrar calendula -salvan bristningar

Om du vill använda ringblomma salva under graviditeten behöver du inte oroa dig för det. De naturliga aktiva ingredienserna är inte farliga och kommer att vara riktigt bra för din hud. Salvan håller den spända huden i buken mjuk och smidig och lugnar klåda som kan uppstå på grund av bristningar. Salvan kan inte förhindra ränderna, men den kan åtminstone minska dem.

Är ringblommans salva lämplig för spädbarn? Men så länge det inte finns någon allergi mot kompositer! Barn som är benägna att torka huden kan lätt gnidas med den. På så sätt vårdar du huden förebyggande och försiktigt. Det är också lämpligt för en öm botten. Här är till exempel Weleda -salvan, som är speciellt utformad för ömma rumpor, väl lämpad.

Biverkningar av calendula salva

Ringblomman har endast biverkningar hos allergiker och är annars säker att använda

Det är bra att veta att ringblommans grädde inte har några biverkningar så länge det inte finns några allergier mot kompositer. Den kan därför utan tvekan användas för ovannämnda och andra sjukdomar och hälsoproblem.