Matlagning med demenssjukdomar: varför patienter kan dra nytta av det

För den 72-åriga kokboksförfattaren Paula Wolfert innebär hantering av kognitiva funktionsnedsättningar och diagnosen Alzheimers sjukdom inte bara att hon ska äta bra, utan också att hon kan fortsätta laga mat med demenssjukdomar. Så nu lagar hon mat på ett nytt sätt. Detta hjälper henne att behålla fysisk aktivitet och socialt stöd. Medicin erkänner alltmer att detta är viktigt för att hantera demens.

Matlagning med demenspatienter som hjälpmedel

ung kvinna hjälper den gamla damen med alzheimer att känna igen ingredienserna i matlagningen

"Paula kan inte längre följa några recept", säger hennes läkare. "Men hon kan fortfarande improvisera grunderna, särskilt med någon annan som hjälper till i köket. Den fokuserar på enkla ingredienser som vildfångad lax och makrill, samt färska grönsaker."

Wolfert träffar också vänner på ett lokalt samhällscentrum där hon är en "Minnescafé" värd. Det är ett informellt socialt möte för personer med Alzheimers och andra former av demens eller kognitiva problem och deras vårdgivare. Hon reser också till olika städer som talesman för Alzheimers förening. Hennes mormor sa en gång till henne att du inte kan vinna ett krig om du inte är redo att slåss.

paula wolfert kokbok författare lagar mat med demenssjukdomar

Wolferts neurolog, Dr. Catherine A. Madison, chef för Ray Dolby Brain Health Center i San Francisco, har främjat Wolferts hälsosamma matvanor och samhällsengagemang. Hon övertalade också Wolfert att meditera och träna. Under Madisons vägledning började Wolfert jogga på ett löpband i 20 minuter, meditera i 15 minuter med en app och ta yoga- och qigonglektioner. Hennes vänner blev förvånade över hur mycket Wolfert hjälpte dessa nya fysiska aktiviteter att komma på fötterna.

Nya och gamla forskningsresultat

hjälpa människor med Alzheimers sjukdom

Några små studier tyder på att matlagning med personer med demens kan vara fördelaktigt för att bekämpa kognitiv nedgång. Men större studier tyder på att den sociala aspekten av matlagning och andra interaktiva aktiviteter är viktigare. En omfattande retrospektiv analys, genomförd av forskare vid University College London och publicerad i PLOS Medicine 2019, undersökte data från mer än 10 000 medel- till sena åldersdeltagare.

Studien, som började 1985, bad deltagarna att slutföra kognitiva data. Analys av kognitiva testresultat och andra hälsodata tyder på att en högre frekvens av sociala interaktioner vid 60 års ålder är förknippad med högre kognitiv prestanda senare i livet och en lägre risk för demens. Dessa resultat återspeglar resultaten från tidigare arbete. En granskning som publicerades i Journal of Aging Research 2012 tyder på att fysisk aktivitet, intellektuell stimulans och socialisering förbättrar kognitionen och det allmänna välbefinnandet för personer med åldersrelaterad kognitiv funktionsnedsättning och kan ha liknande fördelar för personer med demens.

äldre lagar mat med demenssjukdom

Men att uppmuntra personer med demens att laga mat innebär också säkerhetsrisker. Vassa verktyg, öppna lågor, spillvatten, glömma att stänga av brännare eller spisar och andra finns på risklistan. Av denna anledning måste terapeutiska matlagningsprogram övervakas och tillagningsuppgifterna måste anpassas till människors funktionella nivå. Mer komplexa uppgifter kan innefatta att göra inköpslistor och skära av stjälkar från jordgubbar. Enklare uppgifter skulle vara att röra om ingredienserna i en skål eller skaka en försluten behållare med ingredienser. Att torka av ytor och rensa ett bord samt torka diskar är också en del av det.