Sprider sig coronaviruset snabbare under hösten? Så här ser prognosen ut

Varför ökar det rapporterade antalet covid-19-fall nu över hela Europa på grund av spridningen av coronaviruset? Många länder avslutade sin fulla lockdown i början av sommaren, men det var inte förrän i höstas som det började ta fart igen på de flesta ställen. Så öppnandet av skolor och universitet ledde till en större blandning av människor från olika hushåll. Men nedgången i utetemperaturer kan också spela en avgörande roll?

Vad sägs om spridningen av coronaviruset just nu?

rött höstlöv bredvid en skyddsmask mot spridningen av coronaviruset under hösten

Vi vet att fler människor får förkylning och influensa på vintern. Förkylning kan dock också orsakas av typer av coronavirus och det finns flera möjliga orsaker till detta. Det tillskrivs ofta att människor tillbringar mer tid inomhus när det är kallare. Detta får dem att hosta, nysa och i allmänhet andas mot varandra. Dessutom, när vädret är kallt och blött, är det mer troligt att många väljer att gå ombord på en fullsatt buss eller tåg. Istället kan anställda gå eller cykla till jobbet. En annan teori är att människor producerar mindre D -vitamin när det är mindre solljus. Detta leder till ett försvagat immunförsvar.

bära en mask för att förhindra varmt väder och överföring av coronavirus

Studier har emellertid visat att en sådan årlig ökning av förkylningar och influensa sker särskilt när utetemperaturen och den relativa luftfuktigheten inuti är lägre. Influensavirus överlever och överförs lättare i kall, torr luft. Så det är rimligt att tro att samma värden kan vara sanna för SARS-CoV-2, som har samma storlek och struktur. Laboratorieexperiment med coronavirus och liknande virus har visat att de inte överlever lika bra på ytor vid höga temperaturer och relativ luftfuktighet. En bekväm rumstemperatur kan dock vara den perfekta miljön i flera dagar. Vid kyltemperaturer på 4 ° C och låg relativ luftfuktighet tål koronavirus dock i en månad eller mer.

Tidigare pandemier

Spårning över hela världen av statistisk dataöverföring av coronavirus på en sjukhusdator

Lärdomarna från de andra coronavirus som framkom under 2000-talet (SARS-CoV och MERS-CoV) berättar också en något annorlunda historia. En studie som spårade vädret under SARS-epidemin 2003 i Kina föreslog att toppen av infektioner inträffade under vårliknande väderförhållanden. Tidig data från Australien föreslog att låg luftfuktighet är en viktig faktor för risken för COVID-19-toppar än temperatur. Det var dock ett stort utbrott i Melbourne i juli som sammanföll med kallt väder. Detta resulterade i en strikt lockdown, men det var inte helt avslappnat förrän i oktober.

snögubbe med munskydd på under covid 19 -pandemin

Så totalt sett verkar det som en bra idé att vara förberedd på fler COVID-19-fall under de kallare månaderna. Men människor har säkert lärt sig av SARS-CoV-2 att nya virus kan överraska. De vet också att nära kontakt med andra gör att viruset kan spridas i alla väder. Därför bör ett fysiskt avstånd mellan människor som inte bor i samma hushåll bevaras i samhället. Om möjligt bör ansiktsöverdrag fortsätta att bäras i slutna rum. Tyvärr kommer vi att ta reda på exakt hur väderförändringar kommer att påverka pandemin när vi har levt igenom dessa tider.