Trogna hundar och människor – sanna tecken på djurlojalitet

Ny forskning visar att lojala hundar skulle försöka rädda sina ägare så länge de förstod vad de skulle göra för att få dem. Många människor har ett nära band med sitt husdjur och njuter av den speciella närhet som finns mellan dem. Även om de är två olika arter med olika instinkter och kognitiva förmågor kan den känslomässiga kopplingen människor gör med sitt favoritdjur vara djupare än förväntat.

Folks bästa vänner – lojala hundar

Forskning om lojala hundar med golden retrievers och hundägare

Hundarnas lojalitet mot sina ägare är legendarisk. Dessutom finns det massor av berättelser om hundar som har hjälpt sina hotade herrar. I en ny studie ville ett forskargrupp från Arizona Municipal University kontrollera om dessa var sanna eller bara legender. Dessutom stödde deras experiment de gamla berättelserna om att lojala hundar kommer att försöka rädda sina ägare.

utflykt i bergen man på en cykel följt av sin hund

En av studieförfattarna, Clive Wynne kommenterade forskningens betydelse. Enligt honom är det som är fascinerande med denna studie att resultaten visar att lojala hundar faktiskt bryr sig om sina ägare. Dessutom, även utan utbildning, skulle många hundraser försöka rädda sina favoritfolk när de verkar behöva. När hundarna misslyckades under försöket ändå kunde forskarna fortfarande berätta hur upprörda djuren var över det. Resultaten av kontrolltesterna visade att lojala hundar som inte kunde rädda sina herrar inte riktigt förstod vad de skulle göra. Så det var inte så att djuren inte brydde sig om sina ägare, de visste bara inte hur de skulle göra.

Studieresultat

Hundträning av ädel hundrashund med sin ägare

Studien hade två övergripande mål: att avgöra om hundar kommer att rädda sina ägare och i så fall vad orsakerna är. Framförallt var den svåra utmaningen att ta reda på varför djuren skulle göra detta. Detta förklaras av den andra författaren, Joshua Van Bourg. Han är doktorand vid Institutionen för psykologi vid samma universitet. 60 hundar och deras ägare deltog i experimenten. Ingen av de fyrbenta vännerna hade genomfört räddningsträning. Innan testet fick ägarna coachning för att se till att deras samtal om hjälp låter autentiska.

studier av lojala hundar och människor testar lojalitet

Forskarna instruerade hundägare att inte avslöja sitt husdjurs namn för att utesluta lydnad som en faktor i hundens svar på personens nöd. Ägarna var i en låda i testområdet. Följaktligen hade denna låda en dörr som var tillräckligt lätt för att en hund skulle skjuta åt sidan och släppa den instängda personen. Ungefär en tredjedel av hundarna räddade sin desperata ägare. Det låter inte särskilt imponerande i sig. Men vid närmare inspektion avslöjar resultaten en signifikant skillnad. Två kontrollexperiment unika för denna studie gav ett viktigt sammanhang.

Lojala hundar svarar genom att ge sina röster

liten flicka som leker med hunden utomhus

Hundar uttrycker ofta sina känslor högt genom att skälla eller gnälla, särskilt för att beteckna stress. Forskarna observerade sådana uttalanden i alla tre testerna. Under träningstestet var hundarna mycket mer stressade. När deras herre var desperat skällde och stönade djuren intensivare. I själva verket gnällde åtta hundar under risktestet. Under upprepade lästest blev hundarna lugnare för varje repetition, mätt med deras vokaliseringar.

Lojala hundar försöker rädda sina ägare från fara eller nöd genom att hoppa i vattnet

Van Bourg förklarar att detta mer berodde på acklimatisering. Detta svar var dock inte fallet med upprepade träningstester. Något om mästarens nöd motverkade denna acklimatisering. Det var något med att ägaren efterlyste hjälp som hindrade hundarna från att bli lugnare vid upprepad exponering. Forskarna har ännu inte klarlagt om detta är en form av känslomässig smitta eller verklig oro. Därefter författarna till studie undersöka hundarnas vilja att söka räddning när de inte får belöningen för att vara fysiskt nära sina herrar.