Är kelpalger friska? Ingredienser och deras effekter

Kelp (Laminaria japonica), även kallad tång, är en brun alger som vanligtvis växer i stora undervattenskogar. Det finns cirka 30 olika typer av brunalger. Medan marina alger kan växa i nästan vilken typ av salt eller sötvatten som helst, finns tångalgerna bara i saltvatten, vanligtvis längs näringsrika, kalla, steniga kustlinjer. Kelp fungerar som mat för många marina liv och människor äter denna tång för dess höga näringsvärde. Kelp, tillsammans med andra typer av ätbar tång, har varit en populär mat i det japanska köket i hundratals år. Nu har denna vattenväxt blivit vanlig även i andra delar av världen, delvis på grund av kelpnudlarnas popularitet.

Fakta om tangalger

Ät kelpalger friska som sallad eller nudlar

Näringsvärden för 40 gram kelp, torkade:

Kalorier: 17,2

Fett: 0,2 g

Natrium: 93 mg

Kolhydrater: 3,8 g

Kostfiber: 0,5 g

Socker: 0,2 g

Protein: 0,7 g

Kelpbruna alger växer bara i saltvatten

Kolhydrater:

Kolhydratinnehållet i tare är mycket lågt, endast 3,8 gram kolhydrater per 40 gram rått tång. Den innehåller också cirka 0,5 gram fiber och mindre än 1 gram socker.

Fetter:

Rå kombu -tång är mycket fettfattig.

Protein:

Kelp är inte en bra proteinkälla. Det finns cirka 0,7 gram protein per 40 gram kelp.

Tang av tång är typiskt för det japanska köket

Vitaminer och mineraler:

Kelp innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, inklusive folsyra, vitamin B12 och vitamin B6 och även vitamin K, A, C och E. Den innehåller också små mängder tiamin, riboflavin, niacin och pantotensyra. Kelp innehåller också stora mängder jod. Andra mineraler är kalcium, magnesium, järn, natrium och fosfor.

Hälsofördelar

Kelpblad uttorkade torkade

Kelp har högt näringsvärde eftersom det är mycket kalorifattigt men fullt av fibrer, vitaminer och mineraler som erbjuder många hälsofördelar som en del av en balanserad kost:

C-vitamin: En antioxidant som kan hjälpa till att förebygga sjukdomar.

Kalcium: Främjar benhälsa.

Järn: Viktigt för blod, muskler och lever.

Magnesium: Oumbärlig för muskelfunktioner och nervceller.

jod: Nödvändigt för produktion av sköldkörtelhormoner och för att upprätthålla en hälsosam metabolism.

Kelp för viktminskning

Förbered kelp tångsallad för viktminskning

Viss forskning har visat att fibern som finns i tång, inklusive den i kelp, kan leda till förbättrade mättnadskänslor, vilket minskar lusten att äta och hjälper till att hantera ett överdrivet kaloriintag. Kelp själv är låg i kalorier och fett. Färgmedlet fucoxanthin, som orsakar den gröna färgen på alger och tång, har en antioxidant effekt och kan också hjälpa till med viktminskning.

Minskar risken för cancer

torkad kombu -tång med ris och tofu

Medan mer forskning behövs, har tre ingredienser som finns i tång visat en viss potential i kampen mot cancer:

  • Fucoidan, en fiber som skyddar och stärker immunsystemet
  • Fleromättade fettsyror
  • Polyfenoler (antioxidanter)

Kelp mot högt blodtryck

Ät kelpbruna alger som sallad

Några av dessa ingredienser, som fucoidan och fucoxanthin, kan också användas mot högt blodtryck. Folsyra har också visat sig hjälpa till att upprätthålla ett friskt blodtryck. Tång är en bra källa till detta B -vitamin.

Dosering och biverkningar

Kelp i pulver- eller kapselform

Tare är ofarligt för hälsan om det äts i normala mängder. De höga halterna av jod och potentiella tungmetaller i tång kan dock vara hälsoskadliga om de intas för mycket, särskilt i form av kosttillskott.

Ditt rekommenderade dagliga intag av jod beror på din ålder och kön. De flesta vuxna behöver 150 mikrogram jod om dagen. Den övre gränsen (maxvärdet som ska konsumeras på en dag) är 1100 mikrogram.

Eftersom jodhalten i kelp- och kelpprodukter varierar kan det vara oklart hur mycket jod du kommer att konsumera när du konsumerar det. Att konsumera för mycket jod kan ha allvarliga negativa hälsoeffekter, såsom struma, sköldkörtelinflammation och i allvarliga fall sköldkörtelcancer. Exponering för tungmetaller kan också påverka sköldkörtelns funktion.

Av denna anledning rekommenderar hälsoexperter gravida eller ammande kvinnor och personer med njur- eller sköldkörtelsjukdomar som hypertyreoidism att undvika att konsumera kelpalger.

Kelp pulver dosering för högt blodtryck

Allergier

Allergi mot kelp eller annan tång är sällsynt, men fortfarande möjligt. Om du upplever symtom på en matallergi (såsom svullnad eller utslag, särskilt runt munnen) efter att ha tagit tång av tång, kontakta en läkare.

Hur man förbereder Kombu Kelp tång korrekt

sorterar

Det finns olika typer av tangtång, varav en är kombukelp. Kombu är det japanska ordet för kelp och används mest för typen Saccharina japonica. Färska och torkade kelp- och kelpnudlar åtnjuter också ökad popularitet i Tyskland. Kelpnudlar finns nu i många stormarknader på den asiatiska matavdelningen. Du kan också köpa dem online.

Observera att näringsvärdet för kelpnudlar varierar beroende på vilken produkt du har köpt och receptet du använder. Produkter som endast består av tangalger, vatten och natriumalginat (ett naturligt hydreringsmedel som erhålls från brunalger) har låga kalorier, kolhydrater och fett.

Förbered kelpnudlar, skölj väl

lagring

Torkade kelp- och kelpnudlar förpackas vanligtvis på ett sådant sätt att de kan förvaras i garderoben i cirka sex månader så länge de är oöppnade. Du kan förvara färsk eller uttorkad tang i kylen i några dagar.

Förbered eller laga kelpalger

Förbered kelp tångsallad med morötter och sesamfrön

Färsk tangalger kan användas i wokrätter och soppor, läggas till sallader eller blandas i smoothies. När du lagar torkade bönor kan du lägga till torkad kelp i grytan för att förbättra smaken och förhindra gasbildning. Kelp kan också ge soppor och buljonger en speciell smak.

Kelpnudlar kan ätas kalla eller varma, men du bör skölja av nudlarna innan du äter dem. De passar bra med gröna sallader, som ett alternativ till pasta eller till friterade grönsaker och kyckling.

Kelp Noodles som en soppa med köttbullar och purjolök