Att leva hälsosamt på vintern – vilka vitaminer behöver vi?

kost rik på vitaminer lever hälsosam kost tips

På vintern lev frisk är möjligt om du ger en kost rik på vitaminer. Men vilka vitaminer behöver vi för att vi inte ska bli sjuka så ofta vid den här tiden på året? Var ska vi leta efter dessa vitaminer och var ska vi hoppas att hitta dem? I den här artikeln rekommenderar vi några livsmedel som i hög grad kommer att påverka din ton och ditt goda humör under den kalla vintertiden.

Lev hälsosamt – tips för en vitaminrik kost på vintern

Sauerkrautkål och morötter förbereder matlagningstips

Surkål: Surkål är en jästprodukt som vin eller kefir. Det är därför surkål är mycket mer rekommenderat än vanlig vitkål. I surkål finns ett antal användbara ämnen som vitamin C, K och grupp B (B1, B2, B3, B6, B12) samt kalcium, kalcium, natrium, järn, fosfor, svavel, kisel, zink och koppar. Dessutom förstärks denna mat med mjölksyra och ättiksyra under jäsningen, vilket förbättrar matsmältningen.

Produkter som innehåller D -vitamin

Mejeriprodukter innehåller vitamin-D vinterhälsotips

På vintern saknar vi solljus och därför vitamin D. Men detta problem kan enkelt lösas genom att justera menyn – ät mer kaviar, ägg, smör, ost, mjölk, äggula, fisk, lever. Dessa produkter hjälper dig att kompensera för den nödvändiga dagliga dosen D -vitamin, vilket ökar immuniteten, förbättrar hudens tillstånd och normaliserar blodtrycket.

Lev sunt med potatis på vintern

Matlagning potatisrätt med dill näring-hälsosamt liv

Lägg inte vikt vid rätter med potatis. De fördelaktiga egenskaper som sommarpotatis hade gått hopplöst förlorade i vinterpotatis. Allt som återstår är styrka. På vintern vore det mer meningsfullt att ersätta konsumtionen av potatis med andra grönsaker.

Hemmagjorda vinterförnödenheter

Hemmagjord vintertillförsel av gurksyltkompottskålar

Gurka, sylt och kompott är också fattiga på vitaminer. Så det är bäst att komma bort från gurka och plommonkompott.

Frysta frukter

Frysta frukter jordgubbar-hallon björnbär vitaminkälla

Frysta bär – jordgubbar, körsbär, hallon, vinbär – är en bra källa till vitaminer och spårämnen. Tina dem och ät dem med yoghurt, keso eller glass. Du kan inkludera dem i recept för fruktgelé eller smoothie. De frysta frukterna och grönsakerna färska på sommaren är mycket hälsosammare än konserverade.

Tranbär

Tranbär Källa Vitaminer Ät passform och hälsosamt liv på vintern tips

En annan stor källa till vitaminer. Förutom de stora mängderna av C -vitamin innehåller denna produkt också vitamin PP, vilket är ganska sällsynt och som främjar absorptionen av askorbinsyra. Således är tranbär en oumbärlig produkt på vinterbordet. Den innehåller järn, jod, kalium, magnesium, mangan, silver och fosfor. Frukten är känd för sina kraftfulla antioxidantegenskaper, har en förstärkande effekt och rensar kroppen från gifter och tungmetallsalter.

Bladgrönsaker och örter

Citronpersilja bladgrönsaker-ört-vitaminer på vintern-färska-eller-torkade

Bladgrönsakerna är mycket rika på vitaminer, färska eller torkade. Den innehåller många mikroelement, så vår rekommendation till dig – ät så många olika gröna örter och te som möjligt.

Växthusfrukter och grönsaker 

säsongens frukter växthusfrukter grönsaker-hälsosamt liv på vintern

Växthusfrukter och grönsaker innehåller naturligtvis inte så många näringsämnen som de typiska för säsongen, men det betyder inte att du inte ska äta på vintern. Använd dem i kombination med säsongens grönsaker som morötter, rödbetor, lök och andra. Observera att ju mer varierad och färgstark din kost är när som helst på året, desto mer användbar blir den för din hälsa. För för varje färg finns det dock ett antal element med sina starka antioxidanteffekter som du inte får missa.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att alla människor ska äta minst 5 portioner frukt och grönsaker (i 100 g portioner) per dag.

Exotiska frukter 

Ät frukt-på vintern-hälsosam kost-näringsämnen rika på vitaminer

På vintern lev frisk är godare med det! Exotiska frukter är inte mindre användbara än de från ditt land. Oroa dig inte för att bli ”importerad” – potatis kom till Europa redan under sjuttonhundratalet och var lika exotiskt som mango eller papaya då. Ät mycket kiwifrukt i synnerhet – den innehåller rekordnivåer av vitamin C. Avokado är också en värdefull källa till omättat fett.