Behåll hållningen: 5 tips för att sitta och stå vid ditt skrivbord hälsosamt

Alla som arbetar på kontoret känner dem: huvudvärk, nacke och ryggont. De är nu en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Det krävs egentligen inte mycket för att kunna sitta och stå friskt vid skrivbordet. Av denna anledning beslutar allt fler företag att köpa nya kontorsmöbler till sina anställda och på så sätt minska sjukfrånvaron. Här hittar du 5 tips för hälsosamt sittande och stående på arbetsplatsen.

Behåll lugnet, tips 1: Rätt möbler för kontoret

Förhindra nack- och ryggsmärta med en ergonomisk stol och ett höjdjusterbart skrivbord

Den som sitter på en kontorsstol i timmar någon gång tappar kroppsspänningar, sjunker och intar en hållning som är ohälsosam för muskuloskeletala systemet. För att förhindra detta behöver du bara genomtänkta möbler. Så kan ungefär ergonomiskt formade kontorsstolar från specialhandlare stödja rätt hållning på arbetsplatsen. Höjdjusterbara skrivbord kan också förbättra hållningen.

Ergonomiska kontorsstolar är baserade på mänsklig ergonomi och rörelsemekanik. De är utformade på ett sådant sätt att de anpassar sig till användarens rörelser och på så sätt aktiverar muskler och leder. Det betyder att de tvingar personen som sitter på dem, obemärkt men stadigt, att stabilisera sittpositionen. För att ytterligare stödja den korrekta sittpositionen är sådana kontorsstolar utrustade med exempelvis höjdjusterbart sittdjup, 4D-armstöd, nack- och / eller korsryggstöd, gasfjädrar för korrekt fjäderkraftsinställning, hjul eller mesh-ryggstöd.

medicinsk sittboll som ersättning för den ergonomiska stolen

Medicinska sittbollar är en tillfällig ersättning för kontorsstolar. Eftersom de inte har någon vila för armar eller rygg och är mycket rörliga, måste personen som sitter på dem ständigt korrigera sin position, vilket leder till en mycket hälsosam hållning. Sådana sittbollar finns i olika storlekar.

Förbi mekaniskt eller elektriskt höj- och sänkbara skrivbord hållning kan förbättras på två sätt. Om du sitter kan bordet justeras till en höjd där personen som sitter upprätt, har rätt armställning och rätt synvinkel mot datorskärmen. Många höjdjusterbara kontorsbord kan också fixas på en höjd som medarbetaren behöver om han vill arbeta stående. På grund av den stående positionen förblir hela muskuloskeletala systemet aktivt och du antar nästan automatiskt en hälsosam hållning medan du arbetar.

Behåll lugnet, tips 2: Håll avstånd – från skärmen och från tangentbordet

Undvik fel hållning vid datorn Köp ergonomiska kontorsmöbler

En viktig faktor för att upprätthålla en sund hållning när du arbetar på kontoret är att hålla rätt avstånd från datorskärmen och tangentbordet. Alla som sitter framför skärmen på en dator eller bärbar dator i timmar varje dag måste se till att det finns tillräckligt med avstånd mellan dem och tekniken. Experter rekommenderar ett avstånd på 70 till 90 cm här.

Displayens storlek spelar också en viktig roll. Experter rekommenderar skärmstorlekar på 22 eller 24 tum (0,61 m). Om du sitter för nära en skärm som är för liten måste du sänka huvudet för att få en bra bild av det. Detta kan snabbt leda till stel nacke. En svängbar skärmhållare som också kan lutas skulle vara perfekt. Så du kan justera skärmen individuellt enligt dina egna preferenser.

Undvik ryggont på grund av felaktig hållning Tips för mer komfort på kontoret

Många glömmer att en avslappnad och lös handställning när du skriver är avgörande för att skydda handlederna och skydda dem (eller deras muskler och senor) från sjukdomar. Det är bäst att justera höjden på kontorsstolen och skrivbordet så att underarmarna och hälarna på händerna kan ligga helt avslappnade på skrivbordet. Grundregeln är att du ska kunna lägga händerna på bordsskivan så horisontellt som möjligt mot dina armbågar.

Behåll lugnet, tips 3: Ta dig igenom arbetsdagen i ordets bästa bemärkelse

Behåll ditt lugn i det dagliga arbetslivet stående vid skrivbordet

Efter att ha suttit länge på en kontorsstol blir inte bara hela muskulaturen spänd om hållningen är felaktig, den bakre delen kan också börja göra ont. Dessutom är blodcirkulationen begränsad när du sitter. Av dessa skäl börjar många anställda spendera minst en viss period av sin dagliga arbetstid vid sitt skrivbord. Ett skrivbord som kan justeras högre erbjuder en viss flexibilitet. Möbeln har flera fördelar:

Behåll ditt lugn på kontoret Tips mot ryggont

• Ryggen lindras och ryggsmärta minskar

• Blodcirkulationen förbättras

• Det kardiovaskulära systemet stimuleras

• Den sträckta överkroppen ökar syreupptagningen vid andning

• Stående ökar muskeluppbyggnaden, vilket förbättrar hållningen

• När du står har du större rörelseomfång

Det perfekta fallet när du arbetar är att växla mellan att sitta och stå. För att bara ta en av de två positionerna i timmar är för ensidigt, enligt experter.

Behåll hållningen, tips 4: Att röra sig mellan bibehåller kroppsspänningen

Att behålla din hållning och träna mer hjälper till att lindra nacksmärtor

Att sitta orörligt i kontorsstolen hela dagen är rent gift för hållning och allmän hälsa. Förutom att arbeta stående rekommenderar sjukgymnaster och ortopedkirurger att man sträcker sig medan man sitter efter en viss tid och kanske gör några enkla övningar. Sådana enkla övningar inom kontorsgymnastik kan till exempel vara:

• Axelcirklar och alternerande lyft och tappning av axeln (för att lossa nacken)

• Böj överkroppen ner till låren i sittande läge och ta tag i dina anklar

• Sträck bröstmusklerna genom att lyfta, sträcka och sträcka armarna bakåt i axelhöjd

• Sträck ut nacke och axel genom att omväxlande luta huvudet åt sidan med hakan upphöjd och se framåt, armarna på respektive sida stödjer rörelsen genom att försiktigt dra i huvudet

Behåll hållning, tips 5: kontroll och korrekt hållning

Behåll lugnet Håll avstånd till den bärbara datorn

Under kontorsarbete är du vanligtvis så fokuserad på vad du gör att du helt enkelt försummar din hållning. Det är först när du känner din rygg eller nacke som du inser att du är i en ohälsosam position. Så att saker och ting inte kommer så långt i första hand bör du inte bara lita på ditt höjdjusterbara skrivbord och en bra kontorsstol.

Det är snarare viktigt att du vänjer dig vid att disciplinera dig själv och korrigera din stående eller sittande hållning med jämna mellanrum, räta upp dig och, om möjligt, göra lite kontorsgymnastik. Det är inte lätt att uppmärksamma din egen hållning i det dagliga arbetslivet, men när du väl vänjer dig märker du snabbt att smärta i huvud, nacke och axlar minskar och du är mer produktiv och kan arbeta mer koncentrerat.