Håll dig mentalt aktiv under utegångsförbudet i Tyskland för att förhindra spridning av coronavirus

Myndigheter och läkare försöker bromsa spridningen av coronaviruset i hela landet. Ett sätt som tydligen har fungerat i Kina är isolering. Även i Tyskland är personer som kan ha smittats med viruset nu under karantän hemma. Men skyddsåtgärderna är ännu mer drastiska: I vissa delstater och städer finns för närvarande utegångsförbud, vilket innebär att befolkningen ska stanna hemma. Och det är mycket viktigt, för bara på detta sätt kan äldre och kroniskt sjuka människor effektivt skydda sig själva. Psykologer varnar dock för att ett sådant utegångsförbud kan ha en negativ inverkan på oss. Men det hjälper om vi förblir mentalt aktiva.

Att hålla sig mentalt aktiv: Vad är skillnaden mellan utegångsförbud och karantän hemma?

Utegångsförbud i Tyskland kan utlösa depressionstips för att hålla sig mentalt aktiv

Ett utegångsförbud är mycket annorlunda än en karantän hemma. Vid karantän hemma måste människor som har kommit i kontakt med Covid-19 stanna hemma. Det finns en risk att dessa människor har smittats med viruset och att de kan smitta andra. Människor som sitter i karantän hemma blir inte nödvändigtvis sjuka. Men du kan fortfarande infektera andra människor. Du får därför inte lämna huset under en viss tid. Denna period bestäms av de lokala myndigheterna och läkarna, det är vanligtvis 14 dagar, men det kan vara mer. De smittade får inte vistas utomhus. Du får inte heller ha kontakt med andra människor (till exempel besökande vänner). De smittade får antingen mat av staten, eller så måste du själv organisera utbudet enligt vissa regler.

Att hålla sig mentalt aktiv under Corantas karantänfamiljsliv

Utgångsrestriktioner gäller däremot för alla medborgare i en delstat eller för alla invånare i en stad eller, om den federala regeringen så beslutar, rikstäckande. Beroende på vad de behöriga myndigheterna beslutar kan utegångsförbudets omfattning variera. Sådana utträdesbegränsningar kan till exempel vara:

 • Fullständigt utreseförbud för vissa åldersgrupper (till exempel personer över 65 år)
 • Promenader och sport i det fria kan vara förbjudet
 • Gruppevenemang är förbjudna
 • I sådana fall är kontakt med andra människor också förbjudet; offentligt bör ett avstånd på minst 2 meter från andra hållas.
 • Du får bara gå till den närliggande stormarknaden och apoteket för att handla så snabbt som möjligt.
 • Det är vanligtvis också tillåtet att gå till jobbet (så länge du har tillstånd från din arbetsgivare) och att gå till banken.
 • Du kan bara lämna ditt eget hem i undantagsfall.

Övningar och tips för att hålla dig mentalt aktiv under utegångsförbudet

Utegångsförbudet är också en skyddsåtgärd för att förhindra coronavirus. I grund och botten stannar friska människor hemma och undviker därmed risken att drabbas av den farliga sjukdomen. På så sätt kan äldre och kroniskt sjuka människor effektivt skyddas.

Vid utegångsförbud bör du alltid kontakta de lokala myndigheterna för att ta reda på vilka regler du måste följa. Eftersom situationen förändras mycket snabbt och myndigheterna måste reagera därefter.

Utegångsförbud kan ha en negativ inverkan på mental hälsa

Utegångsförbud och depressionstips för coronavirus i karantän

Psykologer varnar för att ett sådant utegångsförbud kan påverka psykiska hälsan hos små barn och personer med depression negativt. Men också friska människor lider ofta mycket av isolering. Det leder till panik och utlöser ångest. Dessutom är många människor under enorm stress. Bråk kan också uppstå i familjen. För efter en utegångsförbud bryts alla strukturer som normalt ger oss stöd i vardagen långsamt. De flesta tycker att isolering är stressande eftersom de plötsligt inte längre går till jobbet och istället måste strukturera sin vardag själva. Och de som fortsätter att arbeta hemma trots Covid-19-krisen måste hantera stressen varje dag. För det är verkligen väldigt svårt för dem att koncentrera sig på sitt arbete. Extroverta känner sig ofta överväldigade av ensamhet. Och varje besök i stormarknaden kan utlösa neuroser. Men det finns alltid sätt och sätt att kommunicera med andra och vara positiv. Till exempel kan daglig kontakt med vänner och släktingar via Skype eller telefon förbättra stämningen avsevärt.

Tips för utlösande depression för utegångsförbud för Coronavirus

De goda nyheterna: Efter en utegångsförbud går det långsamt uppåt igen. Men så att vi kan hålla ut tills dess bör vi koncentrera oss på det positiva och hålla oss mentalt aktiva. Enligt Federal Office for Civil Protection and Disaster Relief kan läsning, skrivning och tankespel hjälpa. Vi erbjuder dig några exempel på aktiviteter som distraherar din uppmärksamhet och hjälper till att göra vardagen meningsfull och få ut det mesta av fritiden.

Håll dig mentalt aktiv: Övningar som främjar din mentala flexibilitet

Att hålla sig mentalt aktiva övningar för uppmärksamhet för vuxna

Övningarna som hjälper dig att hålla dig mentalt aktiv är indelade i tre grupper. Den första gruppen främjar din mentala flexibilitet, den andra – din uppmärksamhet och den tredje – korttidsminnet. Övningarna utvecklades ursprungligen för patienter med Alzheimers sjukdom, men har nu blivit ett populärt tidsfördriv för många äldre. Men de visar sig också vara till stor hjälp för arbetande människor, eftersom de framgångsrikt kan avleda uppmärksamhet och öka koncentrationsförmågan. När ska man göra dessa övningar:

1. Om du arbetar hemma kan du vila en kort stund efter arbetsdagen och sedan ägna en timme åt övningarna varje kväll.

2. När du inte arbetar kan du utföra uppgifter i en timme på morgonen och på kvällen.

Håll dig mentalt aktiv med kreativa övningar och tips

Gruppen av övningar som främjar din mentala flexibilitet inkluderar bland annat:

 • Övningar med vridna bokstäver.
 • Övningar där de enskilda bokstäverna måste ersättas med siffror
 • Övningar där bokstäver är ordnade på en schackbräda och ord bildas med dem

Dessa övningar stimulerar din fantasi. Du övar också på att hitta lösningar på olika problem. Mental uthållighet och tålamod tränas också. Alla dessa färdigheter kan hjälpa dig i ditt yrkesliv.

Håll dig mentalt aktiv: Dessa övningar tränar ditt minne

Håll dig mentalt aktiv i Corona -karantäntips för arbetande människor

Om du vill hålla dig mentalt aktiv under en utegångsförbud kan du också träna ditt minne. Fördelen med denna typ av övning är att du kan göra det ensam och tillsammans med andra familjemedlemmar. Om du har småbarn kommer de säkert att vara roliga också. Det finns flera typer av uppgifter som du kan utföra tillsammans med barn i grundskolan. Sådana är till exempel:

 • Talband där du måste rama samman nummer som summeras.
 • En bildkurs där du kopplar ihop vissa symboler med en linje
 • Övningar där du snabbt ska hitta flera symboler som ser likadana ut och ringa in dem.

På så sätt kan du och barnen snabbt öva på att bearbeta ny information och se den kritiskt. De tränar också deras uppmärksamhet och kan förbättra din koncentrationsförmåga.

Övningar som uppmuntrar till vakenhet

Att hålla sig mentalt aktiv Tips för arbetande människor under utegångsförbud

Som regel uppmuntrar de flesta övningar med siffror och symboler uppmärksamhet. Men du kan också träna på att snabbt hitta lösningar på problem. Du kan till exempel göra detta med övningar där:

 • Du jämför två bilder och letar efter likheter eller skillnader
 • Du fyller i ord i meningar
 •  Leta efter dolda ord i en bokstavsrad

Dessa övningar är jättekul för hela familjen och stor glädje för barn i grundskolan. De hjälper också de små att utöka sitt ordförråd genom lek.

Att hålla sig mentalt aktiv för singlar: Vad du kan göra mot tristess

Lös korsord under hemkarantän och utegångsförbud

Singlar och människor som bor ensamma har det särskilt svårt under tiden för koronas spridning. För att undvika depression bör du vara mentalt aktiv. Överraskande nog avråder experterna från all aktivitet i sociala nätverk. Istället kan man läsa, skriva och tänka spel. Nu är rätt tid att delta i en onlineworkshop eller utbyta idéer med andra läsare. Du kan också:

 • Skriv haiku. Den japanska diktformen är utan rim.
 • Måla med siffror
 • Gör fotokollage eller if-books
 • Skriv noveller
 • Organisera ett virtuellt skrivmöte med likasinnade och utbyt idéer om litterära verk.
 • Lär dig skrivarsystemet med 10 fingrar
 • Lär dig nytt språk
 • Ladda ner ljudböcker

Tips för hobbyträdgårdsmästare: Skapa en örtagård

Håll dig mentalt aktiv Planera en trädgård eller skapa en örtagård hemma

Hobby trädgårdsmästare kan planera sin egen drömträdgård under en koronakarantän. Nu är det dags att skapa en trädgårdsplan och markera alla växter på den. Om myndigheterna tillåter det kan du också arbeta i din egen trädgård eller på balkongen. Eller så kan du använda tiden för att skapa nya blomkombinationer för plantorna. Även om du inte får trädgård kan du planera trädgårdsskötsel för sommaren och hösten för att kompensera för den missade tiden. Du kan också hitta en lämplig fritidsaktivitet i dina egna fyra väggar. Till exempel kan du skapa en krydd- eller örtträdgård i krukor och ta reda på mer om effekterna av de enskilda medicinalväxterna.

Hantverk för vuxna uppmuntrar kreativitet

Hantverk under inhemsk karantän och utegångsförbud

Hantverk är inte bara roligt för barn, utan också för vuxna. Vi erbjuder några idéer som stimulerar din kreativitet. Krydda ditt hus med säsongsbetonade hushållsartiklar. Till exempel kan du välkomna våren med en krans av färgglada pappersblommor eller sätta ihop ett vårliknande arrangemang av blommor och frukter. Du kan också:

 • Torka blommor
 • färga påskägg
 • Försköna gamla vaser eller tekannor med servettekniken
 • Måla gipsfigurer
 • Sy nya örngott
 • Gör gratulationskort för hela familjen till påsk (men skicka dem inte)

En vårdekoration gör dig på gott humör och driver bort negativa tankar. Det främjar också koncentration och hjälper till att hålla sig mentalt aktiv.

Vad du inte ska göra under en hemmakarantän eller utegångsförbud

Håll dig mentalt aktiv med barn under utegångsförbudet

Om du vill hålla dig mentalt aktiv finns det vissa regler du bör följa. Planera den dagliga rutinen och försök att följa planen så strikt som möjligt. Försök att undvika följande:

 • Läs nyheterna hela tiden. Avsätt högst en timme om dagen för att ta reda på om coronaviruset.
 • Undvik negativa onlineforum i ämnet “Coronavirus”
 • Var kritisk och ta reda på mer från betrodda källor
 • Var inte rädd eller negativt påverkad av inlägg på sociala nätverk.
 • Undvik att föra dagbok eller granska de senaste åren. Men du kan sätta dig nya mål.

Håll kontakten med familj och vänner. De kan ge dig stöd under denna tid. Om du fortfarande inte mår bra kan du ringa en psykolog för råd. Ge inte tristess en chans och försök att hålla dig aktiv inte bara mentalt utan också fysiskt. Gör en hälsosam kost mycket viktigt.

Organisera hemmakontor när det är utegångsförbud i Tyskland

Karantän hemma eller utegångsförbud är alltid en stor utmaning. Även om vi har svårt att fokusera på det positiva nu finns det hopp. Nya läkemedel utvecklas nu, och kanske kommer ett vaccin att utvecklas snart. Som samhälle är vi dock ansvariga för att skydda äldre och kroniskt sjuka. Och med övningar, kreativa aktiviteter och bra planering kan vi använda tiden klokt. Kanske hittar du en ny hobby som slappnar av dig eller likasinnade i en online litteraturkurs. Eller kanske tillbringar du mer tid nu med familjen och njuter av att vara tillsammans. Det finns verkligen mycket du kan göra inom dina egna fyra väggar. Så stanna hemma, följ strikt bestämmelserna och myndigheternas rekommenderade skyddsåtgärder och håll dig fysisk och psykiskt vältränad!