Stärk immunsystemet med 9 -dagars terapeutisk fasta – användbar information och tips

Stärker immunförsvaret, startar om det naturliga försvaret, knapp-kvinna-brunett-hand-hals

Tack vare vårt balanserade immunsystem märker vi vanligtvis inte ens att vi dagligen utsätts för virus, bakterier och bakterier. Vår kropps eget försvar registrerar och bekämpar patogenerna i god tid. Den egna stärka ditt immunförsvar, det är definitivt värt det. Vårt immunsystem är föremål för ökade krav, särskilt på hösten och vintern. I denna artikel kommer vi att presentera dig för 9 dagars terapeutisk fasta, vilket är fördelaktigt för din hälsa och startar om ditt immunsystem.

Stärk immunsystemet – medicinsk kontroll för smidig fasta

Stärk immunförsvaret läkare-undersökning-tablett-skjorta-blå-slips-randig-läkare-doktorns kappa

Innan du börjar en hälsosam fasta är det lämpligt att göra en preliminär medicinsk undersökning. Till exempel, alla som har lever-, njure- eller sköldkörtelsjukdom, har ätstörningar eller tar medicin regelbundet ska bara fasta under medicinsk övervakning. Fastan är absolut tabu under graviditet och amning, eftersom botemedlet kan leda till farligt underutbud.

Stärk immunsystemet genom terapeutisk fasta

Stärk immunsystemet vatten-snabb-drick-hälsosam-glas-tallrik-gaffel-kniv-bord-trädgård-natur

Fasta definieras som att frivilligt avstå från fast mat och lyxmat under en begränsad tid. Terapeutisk fasta är en populär, naturopatisk terapimetod för att rena och avgifta kroppen. Det har redan rekommenderats som en avgiftningsplan av gamla läkare för behandling av kroniska sjukdomar. Effekterna av terapeutisk fasta har undersökts grundligt av amerikanska och ryska forskare i över 50 år. I början av 1900 -talet, fastande läkare Dr. Franz Xaver Mayr och Dr. Otto Buchinger utförde intensivt, vetenskapligt forskningsarbete. Under tiden har de positiva effekterna av regelbundna fastande botemedel vetenskapligt bevisats genom ett antal kliniska studier.

Metoder, varaktighet och faser av terapeutisk fasta

Stärk immunsystemet fruktjuice-frukt-firsch-pressad-vätska-apelsin-jordgubbe-kiwi-halverad

Numera är flera fasta metoder med olika varaktighet och implementering kända, såsom terapeutisk fasta enligt Buchinger, basfasta, Schroth -kur, intervallfasta och vasslefasta. Om du är en nybörjande fasta för första gången bör du inte prova ren fasta i mer än 5 dagar till att börja med. Även om terapeutisk fasta låter relativt enkelt, bör du definitivt inte börja fasta bara så. En typisk fasta för att stärka immunsystemet är indelad i tre faser. I den första fasen, lättnadsfasen eller även kallad övergångsfasen, förbereder du dig inför de kommande fastedagarna. Drick tillräckligt med vätska eftersom din kropp behöver minst 2 till 4 liter vätska som stilla vatten, te, juice eller buljong. Undvik stressiga situationer så mycket som möjligt under denna fas.

Stärka ditt eget immunsystem – övergångsfasen

Stärk immunsystemet grönsaker-frukt-blandade-färgglada-hel-halverade-friska-färska-druvor-paprika-blad sallad

Undvik alkohol, nikotin, koffein och godis under denna tid. Undvik fett, fisk, kött och ägg och ät istället mycket färska grönsaker, frukt och fullkornsris. Ät frukt på morgonen eller drick färskpressad fruktjuice. Vid lunchtid är du välkommen att ha potatis med grönsaker eller sallad och på kvällen ångade grönsaker. Fasen bör pågå minst 3 dagar så att övergången till rätt fasta är smidig. Övergångsfasen är den svåraste tiden att överleva. Bli inte förvånad om du kämpar med huvudvärk, humörsvängningar, ökad kyla, svaghet eller dålig andedräkt. Dessa biverkningar försvinner igen efter avlastningsfasen.

Biverkningar kan uppstå under den första fasteperioden

immunsystem-stärka-mage-smärta-klagomål-kvinna-vatten-väckarklocka-glas-sängkläder

Om du lider av magproblem under fastan hjälper örtte med karvätfrön, fänkål och anis- eller kamomillte. Uppvärmning medurs eller cirkulär magmassage kan också lindra obehag. Självmassagen i buken är bland annat en åtföljande åtgärd till fastemedlet, som också stöder avgiftning och lossning av avlagringar från tarmväggarna. Om yrsel, illamående eller svettning uppstår, hjälper rosmarin- eller hagtornbladste eller lite honung dem.

Detoxfasen – korrekt fasta

immunsystem-stärkande-flytande-frukt-juice-frukt-sugrör-banan-spenat-jordgubb-glasögon

Efter den första fasen av terapeutisk fasta initieras detoxfasen. Under denna tid undviker du helt fast mat och täcker dina dagliga näringsbehov uteslutande med mineralhaltiga vätskor som vatten, örtte- och fruktte, frukt- och grönsakssaft eller buljonger. Håll ut och drick när du känner dig hungrig, detta kommer att bekämpa hunger snabbare.

Ljummet vatten på tom mage

immunsystem-stärka-vatten-glas-fortfarande-hydrering-friska-naturligt-snabbt-avgifta-rena

Det bästa sättet att börja dagen är med ett glas ljummet vatten på tom mage. Ljummet vatten har många egenskaper som främjar hälsa genom att avgifta kroppen, rengöra alla vävnader och lindra suget efter mat. Tack vare det höga vätskeintaget släpps avfallsprodukter och gifter ut och drivs ut ur kroppen. Biverkningarna av övergången kommer att minska och du kommer gradvis att börja må bättre. På den första dagen i denna fas rekommenderas gastrointestinal tömning med hjälp av glaukom eller lavemang.

Stärk immunsystemet med det strikta vattnet eller tesnabbt

immunsystem-stärkande-kvinna-kopp-te-varm-flytande-fasta-fåtölj-filt-grönt-skåp-krukväxter

Den klassiska och striktaste formen av fasta är vatten- eller tefastande. Med dessa två typer av fasta avstår du från kaloriintaget. Detta aktiverar kroppens försvar och stärker ditt immunförsvar. Vattnet eller tesnabbt kan utföras i 2-3 dagar. Ta i minst 3 liter vätska om dagen. Du bör dricka denna mängd under hela dagen. Det finns många läckra teer för att lägga till variation i tefastan. Kvaliteten på teerna är särskilt viktig under fastan.

Skäm bort dig själv med te och ge variation

immunsystem-stärka-friskt-naturligt-te-örter-torkade-sorter-pepparmynta-salvia-behållare-träskiva

Det är bäst att välja naturliga teer, utan smakämnen, konserveringsmedel och färgämnen. Örter som har en avgiftande och renande effekt är t.ex. nässla, salvia, pepparmynta, kummin och enbär. Om du redan har haft positiva erfarenheter av denna fastande metod är det naturligtvis inget fel med det och du kan fortsätta stärka ditt immunförsvar. Men om du fastar för första gången är modifierade fastor, till exempel den ovan nämnda fasta fasen med frukt- och grönsaksjuicer, den mer lämpliga varianten för fastande nybörjare..

Stärk immunsystemet – uppbyggnadsfasen

immunsystem-stärka-frukt-grönsaker-sil-te-glas-kvinna-kök-bänkskiva-spishäll-bas-skåp-orange

Den tredje fasen av fastan är byggnadsfasen eller fastans brytning. Uppbyggnadsdagarna är mycket viktiga och bör inte försummas eftersom din kropp långsamt måste vänja sig vid att äta igen. När du bryter fastan bör du fortsätta att konsumera mycket vatten och örtte. Produktionen av matsmältningssaft stoppades under fastan. Dessa matsmältningsjuicer är mycket viktiga för att normalisera matintaget efter fasteperioden. Ge din kropp lättare och fettsnål mat, annars kan det uppstå cirkulationsproblem eller magkramper. För övergången till normalitet är fruktjuicer gjorda av äpplen, morötter, rödbetor och grönsaksbuljong en idealisk måltid.

Återgå försiktigt till din vanliga kost

immunsystem-stärka-grönsaker-kokta-gryta-svart-sikt-lock-soppa-skål-lök-sparris-dill-morötter

Fortsätt att undvika fett, alkohol, koffein och socker. Under denna tid kommer kroppen att bli överväldigad av användningen av dessa ämnen. Ge din kropp lite mer tid, förläng måltiderna och tugga maten flera gånger. Lägg långsamt och gradvis till ångkokta grönsaker till dina måltider, nästa dag potatis, spannmålsrätter och magra mejeriprodukter med måtta. Detta följs av de dagar då du kan njuta av råa grönsaker, nyttiga fetter och nötter igen. På så sätt återgår du försiktigt till din vanliga kost. Uppbyggnadsfasen bör också utföras i minst 3 dagar. Behåll en balanserad kost i kombination med tillräcklig träning även efter fastan så att du håller dig frisk och kroppen inte snabbt ackumulerar gifter igen.

Starta om immunsystemet

immunsystem-stärka-kvinna-brunett-blus-armband-hav-friska-vital-rörelse-försvar

Forskare har bevisat att fasta kan återskapa vårt immunsystem. Denna “omstart” av immunsystemet består i att aktivera de “sovande” stamcellerna och därigenom producera flera vita blodkroppar. De vita blodkropparna spelar en viktig roll i försvaret mot patogener och skyddar organismen från infektioner. Dr. Valter Longo och hans team vid södra Kaliforniens universitet fann att den regenerativa effekten på cellerna i immunsystemet var relaterad till att kroppen försökte spara energi under hunger.

Vad händer i vår kropp under fastan

immunsystem-stärka-vatten-fyll-dricka-vätska-snabbt-fortfarande-glas-flaska-bords-trä

Det gör det bland annat genom att bryta ner äldre och till och med skadade immunceller. Under fastan minskar de vita blodkropparna, de så kallade leukocyterna. Om du sedan börjar äta igen multiplicerar de vita blodkropparna. Teamet kring Dr. Longo har kommit fram till att minskning av immunceller under fastan driver stamcellerna att skapa nya celler. Under fasteperioden är vårt immunsystem inriktat på att bekämpa patogener, medan det ingår i matsmältningsprocessen i det dagliga ätandet.

Genom att stänga av mag -tarmkanalen för att lindra immunsystemet

immunsystem-stärka-tarm-kropp-friska-avgifta-rena-kvinna-försvar

Den terapeutiska fastan påverkar immuniteten på olika sätt. En av de mest betydande effekterna är avstängning av mag -tarmkanalen. Tarmytan på cirka 200 kvadratmeter är det största målområdet för infektioner. 80 procent av vårt immunsystem finns i tarmarna. Tarmens uppgift är att bekämpa oönskade virus, svampar och bakterier från mat. Därför lindras tarmarna och en stor del av immunsystemet avsevärt.

Fasta minskar inflammation

immunsystem-stärka-kroppsvågar-vikt-tappa-styrka-kvinna-frisk-passform-blont-äpple

Fasta hämmar inflammatoriska reaktioner i kroppen, som spelar en roll i utvecklingen av olika autoimmuna sjukdomar, Alzheimers sjukdom, typ 2 -diabetes och andra. En annan positiv effekt av fastan är viktminskning, som lindrar kroppen. Samtidigt rengörs och avgiftas kroppen genom att skölja ut salter. Om du vill uppnå varaktiga viktminskningssuccéer är längre fastande botemedel lämpliga, vilka naturligtvis bäst utförs efter medicinsk rådgivning. Som med alla dieter såväl som med terapeutisk fasta är det lämpligt att behålla de nya matvanorna och ändra din livsstil permanent så att den oönskade jojo-effekten undviks. Fastan har också en positiv effekt på hormoner som insulin, östrogen och endorfin, vilket i sin tur stärker immunförsvaret.

Bra för kropp och själ

immunsystem-stärka-naturen-utomhus-solig-kvinna-frisk-avslappnad-återhämtning-försvar-passa-snabbt

Terapeutisk fasta har en effekt på vårt psyke och vår själ som inte bör underskattas. Faktum är att fastare rapporterar att trots att de inte har fått mat så mår de riktigt bra under fastan, blir lugnare och kan ta avstånd från stressiga vardagliga händelser. En enorm kraftig energi och hög lycka tog sig in efter de första dagarna av terapeutisk fasta. Fasta kan till och med lösa uppdämda mentala block eller skapa nya, kreativa idéer. Sådana psykologiska och känslomässiga förändringar har en positiv effekt på immunsystemet. En annan effekt av terapeutisk fasta är känsligheten av smaklökarna. Det är fullt möjligt att du plötsligt finner lukten av vissa ohälsosamma livsmedel som stör dig själv. För övrigt har många rökare slutat röka av denna anledning.

Små tips att hålla ut

immunförsvar-stärka-kvinna-dricka-te-frisk-tröja-soffa-strumpor-varma-fluffiga fötter

Om och om igen kommer du att utsättas för olika frestelser under fasteprogrammet och det är helt normalt. Du kan hjälpa dig själv med små ritualer så att fastan fungerar bättre och det är lättare för dig att hålla ut. Först och främst måste du komma på humör för fastan. Ha ditt mål i åtanke. Kom ihåg att du kan få en helt ny kroppskänsla och stärka ditt immunförsvar. Om du känner dig väldigt hungrig, drick vatten eller ett aromatiskt te.

Rörelse är alltid bra för dig

immunförsvar-stärka-rörelse-gå-sport-skor-natur-försvar-frisk-luft-sport

Försök att distrahera dig själv. Till exempel, gå ut i friska luften och ta en kort promenad. Om du känner för att gå, gymnastik eller avslappningsövningar, gör det, mjuka rörelser hjälper. Den tid det normalt tar att laga mat och äta är nu bara för dig. Gör vad du alltid har velat göra. Läs en bra, spännande bok eller träffa dina vänner, som du också kan utbyta idéer med.

Ta dig tid att njuta

immunsystem-stärka-fotbad-vatten-bad salt-fotbad-blommor-avslappning-avgiftning-hälsosam-vital

Kalla fötter och frossa är vanliga symptom under en fasta. Du bör därför se till att dina fötter är varma och hellre sked en varm buljong eller drick ett värmande te. Träning kommer också att värma din kropp. Under fastan kan du också unna dig avkopplande och välgörande vård. Ta till exempel ett bad och använd ett alkaliskt badsalt. Med det stöds kroppen av avgiftning och rening genom huden. Ett badrum är mest effektivt eftersom ett stort hudområde kan användas för avsyrning. Tillsätt 3 matskedar av bassaltet till 37 ° C varmt vatten och stanna i badvattnet i minst 30 minuter. Om du inte har ett badkar kan ett fotbad också hjälpa din kropp att detoxa, eftersom dina fotsål också effektivt utsöndrar gifter. För ett fotbad behöver du 1 matsked alkaliskt salt för 37 ° C varmt vatten.