Stimulera matsmältningen utan medicinering – 10 naturliga hemmetoder

matsmältning-stimulera-naturlig-hem-mat-mat-mage

I det moderna samhället har matsmältningsproblem blivit en del av vår dagliga rutin. Ibland har vi en obekväm, smärtsam och pinsam upplevelse med det. Vi pratar inte tillräckligt om det och vi söker sällan råd om hur man löser ett sådant hälsoproblem. De vanligaste matsmältningsstörningarna är associerade med diarré, förstoppning, irritabelt tarmsyndrom eller halsbränna. Dessa kan orsakas av olika saker – en ohälsosam livsstil, dålig kost, känslighet för vissa livsmedel eller till och med en infektion. Det är oroande när våra magar inte fungerar som de ska. Numera finns det dock många sätt att hjälpa dig själv naturligt. Vad kan vi göra för att fixa saker snabbt? Här har vi 10 förslag på naturliga huskurer och metoder som kan stimulera din matsmältning.

Stimulera matsmältningen – 10 enkla steg

stimulera matsmältningen naturliga hemmetoder

Låt oss först börja med grunderna. Om du är osäker på hur du ska smälta din matsmältning på rätt sätt kan den här guiden hjälpa. Som du kommer att se själv är matsmältningen en komplicerad process som innebär mer än bara hårt tuggning.

Rätt kost

stimulera matsmältningen naturlig hem-mat-utan tillsatser

Det första du kan göra för att åtgärda problemet är att äta rätt. Att eliminera förpackade och bearbetade livsmedel är det första steget i att hantera praktiskt taget alla hälsoutmaningar. Det är särskilt användbart för halsbränna och återflöde. Ohälsosamma fettsyror, genetiskt modifierade produkter, tillsatser och konserveringsmedel som finns i industrimat – det är störande faktorer som man konfronteras med idag. Rätt kost är ett måste om du vill stimulera matsmältningen.

Glutenfri diet

matsmältning-stimulera-naturligt-hem-mat-mat-metoder-kost-glutenfritt

Om du äter naturliga livsmedel men fortfarande har matsmältningsproblem som gas efter måltider är en möjlig orsak en matallergi. Oftast är människor känsliga för gluten. Du kan prova en glutenfri kost i ett par veckor. Om symtomen förbättras efter det, lägg till lite gluten tillbaka till din meny efter 3-4 veckor. I de flesta fall kommer symtomen att avta och du kommer att upptäcka att gluten spelar en roll för din hälsa. Du kan prova samma metod med andra livsmedel, till exempel för att avgöra om du är laktosintolerant när du konsumerar mejeriprodukter.

Stimulera matsmältningen genom att tugga ordentligt

matsmältning-stimulera-naturligt-hem-mat-mat-metoder-tugga-barn

Som barn lär du dig att tugga maten ordentligt. Det är mycket viktigt att våra tänder gör det förberedande arbetet för matsmältningssystemet. Detta underlättar och maten bearbetas mekaniskt innan den sväljs. Dessutom använder vi saliven för att eliminera enzymer som stimulerar matsmältningen.

Tillåt inte stress när du äter

matsmältning-stimulera-naturligt-hem-mat-metoder-stress

När du är ute med vår lunch eller på jobbet, konsumerar vi det oftast snabbt och stressar därmed matsmältningskanalen. När du äter avslappnat växlar din kropp till parasympatiskt läge. Matsmältningen sker och näringsämnen absorberas bättre. Om du äter medan du kör eller i stressiga situationer är din kropp i stressläge och kan inte stimulera matsmältningen. Ät inte mätt. När magen är för full späds magsyran ut. Se också till att äta din mat medan du sitter. Det verkar lite obehagligt, men ta dig tid att sätta dig ner och fokusera på maten.

Använd bittermedel

matsmältning-stimulera-naturlig-hem-mat-mat-metoder-bitter

Bitter, även kallad svensk bitter, är en härlig traditionell matsmältningstonic framställd av en alkoholbas och bittra örtextrakt. Bitter fyller ett behov i våra moderna dieter eftersom vi ofta inte får nog av den bittra smaken. Detta stimulerar matsmältningssystemet att producera enzymer som utsöndrar galla och balanserar magsyranivåer. Numera finns det många recept och oändliga kombinationer tillgängliga för att göra egna bittermedel. Några av de mest populära bittra örterna är maskros, kardborre, fänkål, lockig brygga, angelica och gentian. Om du verkligen vill stimulera din matsmältning, använd riktiga bittra örter, snarare än de kommersiella som innehåller artificiella smaker, majssirap och andra otäckheter.

Konsumera jäst mat

Med odlade och fermenterade livsmedel kan du förbättra din matsmältning mycket. Förutom de nödvändiga bakterierna och andra mikroorganismer som de tillhandahåller, stöder de vårt matsmältningssystem. Fermenterna innehåller vitamin U, som lugnar vår mage. Du hittar den till exempel i surkålsjuice. Inkludera odlade grönsaker och drycker i dina måltider regelbundet, och om du lider av magsår eller irritabelt tarmsyndrom, drick surkålsaft före måltiderna för att öka magens matsmältningskraft. Om du inte har tid att förbereda dina egna jästa livsmedel kan du beställa dem i den ekologiska butiken eller online.

Benbuljong som ett naturligt husmedel

matsmältning-stimulera-naturligt-hem-mat-mat-ben-buljong

Benbuljongen är mycket fördelaktig för matsmältningskanalen och hjälper oss att bättre absorbera vitaminer och mineraler. Dessutom är den mycket proteinrik och ger vår kropp protein. Inkludera benbuljong i måltiderna genom att till exempel laga mat med buljong eller göra soppor och grytor med. Låt benbuljongen bli din måltidskamrat när du vill stimulera matsmältningen. Du kan göra buljongen hemma med minimal ansträngning eller så kan du hitta den i butiken.

Prova med äppelcidervinäger

matsmältning-stimulera-naturligt-hem-mat-metoder-äppelcidervinäger

Hård och ofiltrerad äppelcidervinäger kan också hjälpa din magsaft att flyta ordentligt. Ta bara en tesked före varje måltid. Om det är för surt för dig kan du låta ättikan lösa sig i vatten. Se till att du använder äkta, opastöriserad äppelcidervinäger.

Stimulera matsmältningen – citronvatten

matsmältning-stimulera-naturlig-hem-mat-citron-vatten

Om äppelcidervinägern inte fungerar, prova att pressa ner en halv citron i något varmt. Med det kan du uppnå samma resultat och det kan också stabilisera blodsockret.

Kombucha

matsmältnings-stimulera-naturligt-hem-mat-metoder-kombucha

Liksom benbuljong förbereder kombucha matsmältningssystemet för mat. Det är en naturligt jäst dryck som du kan dricka ett litet glas 20-30 minuter före varje måltid. Detta slappnar av i magen och stimulerar produktionen av magsyra. Kombucha finns redan i olika varianter nästan överallt.

matsmältning-stimulera-naturlig-hem-mat-mat-metoder-diet-mat

Dessa enkla steg kan vara till stor hjälp när det gäller att stimulera naturlig matsmältning. De är förvånansvärt effektiva och extremt genomförbara. Naturliga huskurer är ett vettigt och hjälpsamt alternativ i kampen mot hälsoklagomål. Dessa åtgärder hjälper oss att naturligt utforska orsaken bakom symtomen och eliminera dysfunktionen i våra matsmältningssystem. Varje hemhjälpmedel stöder vår kropp istället för att undertrycka den, vilket kan vara fallet med medicinering. Vi hoppas att du har hittat något bra här och att du kommer att prova dessa metoder om du vill stimulera din matsmältning. Kom ihåg – vi är inte bara det vi äter, vi är också det vi smälter.